Zelfhulpboeken - Vera Vandervesse - TaboeparelsWie heeft er niet al één of een hele boel zelfhulpboeken gelezen?! Steeds hopend op om een oplossing te vinden voor je probleem. Hoe meer zelfvertrouwen te krijgen, hoe kom ik van mijn faalangst af, lezen dat jij oké bent zoals je bent,… Maar  uiteindelijk wat vertellen ze je?!

Ik heb in de afgelopen 30 jaar ook heel wat zelfhulpboeken gelezen maar zoveel… Echt niet! Denk ik. Wat je hiernaast ziet is maar een hele kleine selectie van wat er in mijn boekenkast staat. En dan nog niet te spreken over de boeken die van de bibliotheek komen en de stapels zelfhulpboeken die afgelopen 2 jaar een andere eigenaar hebben gevonden.

5 tips om te onthouden na zoveel zelfhulpboeken

In dit artikel van Mynd kan je lezen over coach Susie More die 500! zelfhulpboeken heeft gelezen. Dit zijn haar 5 conclusies:

1) neem 100% verantwoordelijkheid voor je leven
2) je mag alles doen en worden wat je wilt
3) positieve gedachten zijn alles
4) hou van jezelf
5) er zijn meer krachten aan het werk dan je denkt (en die staan aan jouw kant)

Wat zegt dit over mij en al de zelfhulpboeken die ik gretig heb gelezen. Telkens met een gevoel… als ik dit of dat ga toepassen dan moet het beter gaan. Meer zelfvertrouwen, weg faalangst, meer dit of dat… Ik heb er zeker veel uitgehaald en was soms een aanvulling op de therapieën etc.

1) Ik neem 100% verantwoordelijkheid voor mijn leven. En dat 
2) Ik mag alles doen en worden wat ik wil. Heeft lang geduurd voor ik dit echt ging voelen. En soms gaat de twijfel nog met mij op de loop.
3) Mijn positieve gedachten zorgen ervoor dat ik kan zeggen dat ik heel veel geluksmomenten heb.
4) Ik hou van mezelf steeds vaker. 
5) Er zijn meer krachten aan het werk dan ik denk (en die staan aan mijn kant). Daar probeer ik in te geloven… en soms is er twijfel.

 

Is er een betere en snellere manier om antwoorden te vinden?

Ja zeker! Wat had ik veel tijd bespaard als ik een effectievere manier had gevonden. Want ja, heel veel antwoorden liggen in jezelf. Je moet alleen durven graven. En soms gaat dit niet alleen en heb je er hulp bij nodig. Iemand die je vragen stelt zodat je steeds dieper gaat.

Zo kwam ik vorig jaar in aanraking met Mindful Analysis – emailcoaching Schrijven met een bepaalde methodiek om tot de kern te komen, gebaseerd op psychotherapie, filosofie, oosterse religie. Op mijn werkkamer of lekker met een kop thee op de bank kon ik schrijven, mijn verhaal vertellen, steeds verder graven,… met de vragen die zij mij stelde. Van een MA- traject naar opleiding tot Mindful Analist zodat ik je kan helpen om weer kleine en grote stappen te maken.

Heb je de moed gevonden om over je taboe te praten maar voel je je nog niet veilig genoeg om er in het openbaar geluid aan te geven dan kan je kiezen voor een Mindful Analysis schrijftraject. Kijk eens op Wat is Mindful Analysis en ontmoet ik je in mijn mailbox.

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Reactie *