Taboe en kunst in de wachtkamer

Taboe en Kunst - TaboeparelsWachtkamers zijn soms schatkamers. Ja, schatkamers aan informatie; flyers, dagbladen, tijdschriften voor alle leeftijden en zo nu en dan een juweeltje. Nou ja, dat vind ik dan. En deze keer was het juweeltje het kunsttijdschrift ‘Tableau Fine Arts Magazine’.

En herken je dit wanneer je met iets bezig bent dat je dan het onderwerp ineens overal tegenkom?

Zo ook vanochtend. Bladerend en kijkend naar die schilderijen met winterse taferelen, zie ik verderop in het tijdschrift daar TABOE staan. Mijn nieuwsgierigheid wint en lees over de thematische expositie. Een expositie in het Maison Particulière in Brussel. (helaas is TABOE niet meer te zien)

…’ Deze keer is dat ‘TABOE’. Verbieden, bannen, inbreuk maken, overschrijden van, vrezen, bang zijn, schromen, censureren,… taboes zijn inherent aan maatschappijen en het mensdom.

Zijn taboes noodzakelijk?

Van het sociale gevaar naar het verbod, van wat men niet mag doen, tonen of zeggen uit vrees, schroom of fatsoen, van het taboe die men zichzelf oplegt naar het taboe dat ons wordt opgelegd, van de autocensuur naar de censuur, wij leven meer dan ooit in een wereld waar sommige taboes wellicht verzwakt zijn, maar anderen versterkt zijn.’… (uit het artikel van Tableau Arts Magazine)

Kunst dat taboes bespreekbaar maakt. Een andere vorm om met elkaar in gesprek te komen over hele moeilijke onderwerpen. En prostitutie is één van de vele taboes.

Hoe keken ze er naar in de tijd van Van Gogh,  Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec,…

Een prachtige tentoonstelling over prostitutie in de schilderkunst. ‘Lichte zeden’ is nog te zien tot 19 juni (https://www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/lichte-zeden

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Reactie *