moeder-dochterrelatieAl een tijdje borrelt het om iets te schrijven over moederdag. Ja, over moederdag omdat er gemengde gevoelens aanwezig zijn. Maar kan het wel… schrijven over moederdag, en over de heilige graal ‘het moederschap’, vraag ik mij af. Een artikel met de titel ‘Als je moeder niet van je houdt’ trekt mij over de streep.

De dag om moeders extra te verwennen

De heerlijkste parfums, de mooiste bos bloemen, de lekkerste bonbons, MERCI dat jij er bent,… reclame op TV, in de etalages, de tientallen acties die één voor één binnendruppelen op social media. Allemaal om lieve en dierbare moeders te verwennen op 8 mei. Wat een mooie dag wordt het voor de moeders.

Maar wat als je moeder niet van je houdt?

Het is een taboe als je zegt dat je moeder niet van je houdt. Dat ze, om welke reden dan ook, niet van je houdt en kan houden. Nee, dit kan niet hoor ik je al zeggen. Het stuit tegen de borst. Zeg nu zelf, welke moeder houdt nu niet van haar dochter?

Hoe ga je om met een verstoorde moeder-dochterrelatie?

Hoe ga je er mee om als degene die je op de wereld heeft gezet niet van je houdt? De goede moeder-dochterrelatie is zo belangrijk. Deze relatie wordt gezien als de meest essentiële die je als vrouw hebt voor het ontwikkelen van je eigen identiteit en zelfvertrouwen, voor het aangaan van relaties, voor je totale gevoel van welzijn.

Als je moeder niet van je houdt, kan je het misschien rationeel wel accepteren maar begrijpen doe je het nooit.

Peg Streep, een Amerikaanse psychologe, heeft een boek geschreven Mean Mothers, overcoming a legacy of hurt, nadat ze honderden vrouwen had geïnterviewd over hun gebrek aan moederliefde. Daaruit volgde verschillende stappen die je misschien kunnen troosten en steun geven. Op Mynd kan je de tips verder lezen.
  • Maak je eigen verhaal
  • Gebruik positieve herinneringen
  • Stel grenzen
  • Gebruik de pauzeknop
  • Deal met het oorlogsgebied
  • Het is zoals het is

Wat betekent moederdag voor mij?

Mijn gedachten zijn dan bij mijn overleden schoonmoeder. Een hele, lieve warme vrouw die ik 7 jaar lang heb gekend. Mijn eerste herinnering aan haar is hoe zij mij, met onze eerste kennismaking, een stevige knuffel gaf. Wauw, wat was dat overweldigend. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt, nog nooit gevoeld. Zij heeft mij in al die jaren laten voelen hoe een moeder kan zijn. Daar ben ik haar altijd dankbaar voor.
 
Hoe is jouw band met je moeder? Laat gerust een bericht achter of je kan mij bereiken via vvandervesse@gmail.com
 

Laat een bericht achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Reactie *